Skip to content

Kjerag

Kjerag parkeringen 31 km. Utgangspuntet for fottur til Kjeragbolten. Ca 2,5 time fottur hver veg.

Kjerag er majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten.

Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Terrenget er tungt og krevende og turen lang, men vel fremme får du lønn for strevet. Følg T-merket sti fra parkeringsplassen og reiselivssenteret ved Øygardstølen. Her parkerer du bilen. Dette er ca 31 kilometer fra Fidjeland

Turen starter med kraftig stigning over den første fjellryggen. Herfra bærer det utfor til Litle Storedal, hvor du på ny skal forsere en kraftig stigning. Fra utløpet av Storedalen følges en bratt egg opp på selve Kjeragmassivet, hele tiden med luftig utsikt mot Lysefjorden. Når toppen er nådd, leder stien i åpent og lett terreng fram til varden på Nesatind.

Kjeragbolten ligger ca. 300 meter sør for varden. Stavanger Turistforening har bygget en varde med veivisere ute på platået for å hjelpe besøkende til å finne fram til attraksjonene. Det er ikke bare fjellvandrere som har latt seg lokke av Kjeragveggen. Både fjellklatrere og fallskjermhoppere er blitt fristet av suget og spenningen denne veggen byr på.

Hadvarshei

Turbeskrivelse: Fra den øvre parkeringsplassen til Ådneram skitrekk, følger du veien/skiløypa som går nedover mot fjelltrekket, i første kryss tar du til høyre, og følger løypa som går på sørsiden av tjernet med vannhoppet. Ved enden av tjernet kommer du til tre møtende løyper, følg den midterste av disse oppover. På toppen av bakken tar du til høyre og følger løypen til toppen av skitrekket. Beregn ca 25 minutter til toppen av trekket. Kryss under trekket, og gå videre på smal sti mot nordøst. I hovedtrekk skal du følge høyre kant av fjellet. Etter et kort stykke kommer du til en liten myr, her tar du til høyre ned et lite skar, før du igjen går opp på fjellkanten, først gjennom litt småbjørkeskog, deretter tvers over to små dalsøkk.
Etter ca 15 minutters gange, runder du fjellet og dreier nordover, først opp på en liten haug, hvorfra du ser Rubedalstjødna på venstre hånd, og Hassteinstjødn i distanse på høyre hånd. Gå ned fra haugen og kryss dalsøkket som går på tvers her, før du klatrer opp den litt brattere fjellsiden i nordvestlig retning. Der stien blir mer utydelig, skal du fortsette oppover fjellryggen. Hold med fordel litt til venstre, og følg vardene som tar deg frem til et lite tjern. Beregn 25 minutter på denne oppstigningen. Ved tjernet dreier du vestover. Du krysser bekken som renner ut av tjernet og passerer et tilknyttet lite tjern. I det du har passert en liten ur, skal du krysse bekkedalen som går øst-vest. Hadvardshei er nå like til venstre for deg, gå den letteste veien opp til toppen hvor du kan nyte en 360 graders utsikt over Sirdalsheiane.

 

Fjellturer

Sirdal kommune er en liten i folketall kommune, men stor i areal og betydning. Snaufjell og gresskledde høyfjellsflater, dominerer sammen med fjelltopper og vakre daler. Bønder fra kommunen og nabokommuner har husdyr på beite i det frodige heiområdet. Kommunen er stor på vannkraft, og det administrative i kommunen styres fra Tonstad. Sirdal er en frilufts kommune med turstier og hytter flere steder, og kanskje er du heldig og får sett et reinsdyr langs stien?
I Sirdal finner du et variert og vakkert turterreng, perfekt for korte dagsturer så vel som langturer i høyfjellet. En egen turbok «Vandring i Sirdalsheiane» er utarbeidet for området (2011). Her finner du hele 19 turforslag, både dagsturer og langturer.

 

Vinteraktivitet

Et flott løypenett på til sammen 120 km med preparerte langrennsløyper, samt vandre- og sykkelmuligheter. Sti- og løypenettet er til stor glede for hytte-, leilighet- og campingvogneiere, fastboende, samt dagsturister og andre tilreisende.

Sirdal har 5 alpinanlegg hvorav Fidjeland skitrekk er det nærmeste hyttene, ca 800m fra hytteveggen. Oppkjørte løyper finner du i umiddelbar nærhet til hyttene, med valg om alt fra enkle turer i lett terreng, til lengre rundturer i krevende terreng og toppturer.

Hilleknut

Hilleknuten ruver 1209 meter over havet og er en av Sirdals mest populære toppturer. Fra Fidjeland skitrekk går det relativt bratt opp mot toppen, men en får også definitivt «belønning for strevet». Den enorme utsikten er virkelig et skue for øyet og må bare oppleves! Rundturen går i et åpent og spennende landskap, i tillegg er runden både merket og skiltet.
Sett av 3,5t på den totalt 12,6km lange rundturen.
Hilleknut3
Hilleknuten

Degdammen

Degdammen ser du frå stovevindauga i hyttene, men han ligg 4 km borte. Steinfyllingsdam 110 m høg. God utsikt!

Butikk & Bensinstasjon

Butikk/Bensinstasjon 8 km. Åpen 7 dager i uka. Her finner du også ladestasjon for bil.

Dorgefoss

Dorgefoss 16 km Stor foss som i dag er neddemt, men med minstevassføring.

Preikestolen

Preikestolen er en av Rogalands best besøkte attraksjoner – og et av landets mest spektakulære fotomotiver. I 2011 ble Preikestolen kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter av både CNN og Lonely Planet.
Å gå til denne fjellformasjonen er en fantastisk naturopplevelse, og et høydepunkt ved et besøk i Rogaland.
Preikestolen er 604 meter høy og ligger som en preikestol over Lysefjorden. Den ble trolig dannet ved frostsprenging i den tid da isbreen lå ved og like over selve stolen, rundt 10 000 år siden. Vann som frøs i fjellsprekkene, sprengte løs store kantete blokker som breen fraktet med seg. Preikestolen som turistmål ble oppdaget rundt 1900.
www.preikestolen.no

Golf

Sirdal Fjellgolf er en fullverdig 9-hulls bane beliggende 560 m over havet i naturskjønne omgivelser på Kvæven i øvre Sirdal. Kun 2 km fra hyttene.

Banen er designet vakkert inn i terrenget av Graeme J. Webster, Skottland og ble åpnet i 2007.

Banen har røde, gule og hvite gressutslag. Total banelengde er henholdsvis 3828, 4350 og 4640 meter. Par 66. I tillegg er det grønne utslag for nybegynnere og andre med klubbhandicap 37-54. Fra disse er er det lett å komme i gang – rett ut på fairway.
Normalt er banen åpen fra mai til oktober.
www.sirdalfjellgolf.no

Fisking & Båt

Hele Sira – vassdraget er rikt på ørret, og rett nedenfor hyttene ligger Fidjelandsvatnet som det er mulig å fiske i. Vi har og en robåt som det er mulig å låne for å ta en tur på vatnet dersom en ønsker å fiske litt lenger utpå vatnet.
Fisken ligger på 300 – 400 gram størrelse og er perfekt til å ha i stekepanna eller på grillen, fersk middag rett fra vatnet.

Back To Top